Rezultatele căutării tale

Programul Prima Casa 2017 a fost abrobat

Publicat de Alexandru Aurelian pe 28 februarie 2017
| 0

Programul Prima Casa 2017 a fost abrobat de Guvern cu norme metodologice noi

Guvernul a aprobat Programul Prima Casa 2017 si a introdus noi norme metodologice care se refera la definitia termenilor de „locuinta noua”, a anuntat Executivul intr-un comunicat de presa. Programul va avea alocat un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezinta plafonul nou alocat printr-o Hotarare adoptata astazi de Guvern. Restul de 175,5 milioane lei reprezinta diferenta ramasa nealocata sau neutilizata din anul 2016.i

Normele metodologice de implementare pentru programul Prima Casa au fost modificate in sedinta de astazi astfel incat sa fie armonizate cu modificarile aduse acestui program prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 97/2016, arata sursa citata.

Astfel, Guvernul a introdus un nou set de definitii ale locuintelor care se pot achizitiona sau construi prin intermediul programului. Prin locuinta noua, in sensul Programului Prima Casa 2017, se intelege orice imobil care respecta cerintele pentru a fi incadrat in categoria imobilelor cu destinatia de locuinta, receptionat la terminarea lucrarilor cu cel mult cinci ani inainte de data solicitarii creditului garantat. Locuintele supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic cu cel mult cinci ani inainte de data solicitarii creditului garantat, vor fi asimilate locuintelor noi.

De asemenea, se reglementeaza ca termenul de cinci ani aplicabil in cazul locuintelor noi si/sau consolidate sa fie calculat in functie de data efectuarii receptiei la terminarea lucrarilor, avand ca punct final data solicitarii creditului garantat.

Totodata, in cuprinsul normelor metodologice se introduce sintagma „proportional cu procentul de garantare” in cadrul referirilor la impartirea proportionala a riscurilor si pierderilor, respectiv la procentul egal de garantare, sintagma care reflecta procentul diferentiat in functie de categoria de locuinta achizitionata in cadrul Programului.

„Pentru simplificarea proceselor si evitarea birocratizarii excesive a acestora, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) preia sarcina emiterii acordurilor pentru radierea ipotecilor si a interdictiilor de instrainare si grevare prevazute de lege in cazul rambursarii integrale anticipate sau la termen a finantarilor garantate, precum si in cazul respingerii cererilor de plata avand impact strict asupra activitatii de monitorizare a garantiilor emise in cadrul Programului Prima Casa “, se mentioneaza in comunicat.

De asemenea, FNGCIMM are obligatia efectuarii unei evaluari anuale in numele si contul statului, a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti in Program, pe baza criteriilor si procedurii aprobate prin ordin al ministrului Finantelor Publice, cu scopul de a optimiza alocarea plafonului anului urmator.

Prin Programul Prima Casa 2017, statul garanteaza 50% din valoarea unui credit pentru o locuinta noua, in valoare de maximum 70.000 euro (in baza autorizatiilor de construire eliberate dupa 22 februarie 2010), si 40% pentru un imprumut acordat pentru o locuinta veche, de pana la 60.000 de euro.

Sursa: economica.net

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

  • Caută proprietate

  • Imomatik Media