Rezultatele căutării tale

Previziuni imobiliare 2018: Alt boom imobiliar?

Publicat de Matei Ionescu pe 15 ianuarie 2018
| 0

Previziuni imobiliare 2018: Scumpirea apartamentelor ar putea provoca un nou boom

Preţurile apartamentelor din întreaga ţară s-au mărit anul trecut (2017) şi, cel mai probabil, vor continua să crească şi în 2018, susţin analişti ai pieţei imobiliare. La Cluj-Napoca s-a ajuns la preţurile practicate înaintea crizei financiare, iar în alte cinci mari oraşe metrul pătrat util costă deja peste 1.000 de Euro.

În aceste condiţii, o parte dintre dezvoltatorii imobiliari susţin ca în curând am putea asista la formarea unei noi bule speculative. Alţii spun însă că, în ciuda creşterilor consistente de preţ din ultima vreme, nu avem motive să credem că vom avea de-a face cu un nou boom imobiliar.

Cele mai scumpe apartamente se găsesc astazi în Cluj-Napoca. Preţul acestora a crescut cu 16,6% faţă de toamna lui 2016 şi cu 46,9% faţă de cea a anului 2014. În consecinţă, metrul pătrat util costă acum, în medie, 1.410 Euro, potrivit unui studiu realizat de portalul Imobiliare.ro.

Analiştii apreciază că piaţa apartamentelor din oraşul de pe malul Someşului a ajuns aproape de nivelul la care era înaintea crizei financiare. Cu alte cuvinte, apartamentele clujenilor valorează acum cu doar 1,7% mai puţin decât în 2008.

Şi preţurile apartamentelor din Bucureşti au crescut, fiind astăzi cu peste 11% mai mari faţă de toamna anului trecut. În medie, metrul pătrat util în Capitală costă acum 1.230 Euro. Bineînţeles, există şi zone în care apartamentele sunt chiar mai scumpe. Printre acestea se numară: Kiseleff (2.600 Euro/mp), Herastrău-Nordului (2.370 Euro/mp) şi Dorobanţi-Floreasca (1.970 Euro/mp). Ca să ajungă la nivelul de dinaintea crizei economice, apartamentele din Bucureşti ar trebui să se mai scumpească însă cu încă 39%.

În topul oraşelor cu cele mai scumpe apartamente se situează, după Cluj-Napoca şi Bucureşti: Timişoara (1.133 Euro/mp), Constanţa (1.083 Euro/mp), Craiova (1.020 Euro/mp), Braşov (1.000 Euro/mp) şi Iaşi (970 Euro/mp).

Când ar putea apărea primele probleme pe piaţă

Înca de la începutul acestui an, Banca Naţională a României (B.N.R.) remarca faptul că populaţia ar putea avea probleme în a achita apartamente cu preţuri atât de mari. Potrivit B.N.R., în 2016, rata de creştere anuală a preţului locuinţelor din România înregistrase o evoluţie peste valorile medii de la nivel european. Mai exact, preţurile de la noi crescuseră cu 7,1%, în vreme ce media majorărilor din Uniunea Europeană era de doar 4%.

„Evoluţiile recente ale preţurilor bunurilor imobiliare în România ridică problema sustenabilităţii acestora”, se precizează în raportul B.N.R. asupra stabilităţii financiare. Îngrijorarea bancherilor era împărtăşită şi de o parte dintre oamenii cu afaceri care investesc în domeniul construcţiilor. Cristian Erbaşu, spre exemplu a declarat pentru Wall Street.ro că riscul formării unei noi bule imobiliare este cât se poate de real. „Cel mai periculos lucru este creşterea nejustificată a preţului la apartamente (…) Este foarte posibil ca dezvoltatorii să aibă succes într-o primă fază, prin decizia de a mari preţurile, însă, dacă apartamentele vor depăşi cu mult pragul de 1.000 de Euro/mp, exceptând zonele centrale, situaţia din piaţa construcţiilor se va agrava necontrolat şi vom asista la o nouă criză de proporţii în domeniul imobiliar. Există riscul unei bule. (…) Investitorii trebuie să înţeleagă că (…) trebuie să îşi diminueze profitul şi nu crească preţurile, pentru că au o marjă suficient de mare cât să poată suporta aceste creşteri de preţuri venite din partea forţei de muncă”, mai preciza Cristian Erbaşu.

Dezvoltatorul clujean Ovidiu Şandor spunea, în schimb, că există mai multe motive pentru care majoarea preţurilor nu anunţă nicio nouă criză pe piaţa imobiliară. Printre acestea se numără faptul că ritmul scumpirii este acum de circa 10% pe an, faţă de 50%, cât era în perioada dinaintea crizei financiare. Apoi, stabilitate ar oferi pieţei şi faptul că acum am avea venituri salariale cu aproape 100% mai mari decât înainte de recesiune.

„În prezent, nivelul preţurilor apartamentelor, cu excepţia unor zone din Cluj-Napoca, este la nivelul anului 2006, neatingând încă nivelul perioadei anterioare de boom economic, când puterea de cumpărare era semnificativ mai mică decât în prezent. Toate aceste aspecte ne îndreptăţesc să considerăm că traversăm o perioadă normală de creştere a pieţei după un lung şir de ani de scădere sau stagnare”, a declarat Ovidiu Şandor, citat de Imobiliare.ro.

Experţii imobiliari au declarat pentru Observator.tv că preţurile apartamentelor îşi vor continua creşterea şi în anul 2018.

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

  • Caută proprietate

  • Imomatik Media