Rezultatele căutării tale

Certificate de urbanism si in format electronic

Publicat de Matei Ionescu pe 21 decembrie 2016
| 0

Certificate de urbanism si in format electronic

Guvernul a modificat la jumatatea lunii decembrie 2016 o serie de acte normative in domeniul urbanismului. Noile reglementari permit de acum emiterea de certificate de urbanism si in format electronic. Totodata, exista si posibilitatea contestarii in contencios a certificatelor si autorizatiilor de contruire de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC).

”O modificare importanta o reprezinta introducerea posibilitatii de emitere a certificatului de urbanism in format electronic, documentul avand aceeasi valoare juridica cu certificatul de urbanism emis in format scriptic, cu conditia ca la emiterea sau imprimarea pe hartie a documentului cu semnatura electronica sa fie adaugata si semnatura olografa a semnatarilor autorizati prin lege”, anunta Guvernul.

Totodata, Inspectoratul de Stat in Constructii a primit dreptul de a ataca in instantele de contencios documentatiile de urbanism sau autorizatiile de construire ilegale. ”In prezent, doar prefectul are aceasta calitate, insa exista situatii in care acestia nu dau curs sesizarilor ISC, iar controlul ramane neeficace. Totodata, ordonanta stabileste obligatia ca ISC sa opreasca lucrarile pentru care se constata realizarea cu incalcarea dispozitiilor legale, a cerintelor privind asigurarea calitatii in constructii, fara proiect tehnic ori pe baza unor autorizatii nelegal emise. Odata cu dispunerea masurii de oprire a executarii lucrarilor se dispun si masuri de conservare a lucrarilor deja executate”, precizeaza Executivul.

In al treilea rand, a fost introdus caracterul public pentru documentatiile de amenajarea teritoriului si de urbanism care, odata aprobate, instituie reguli cu privire la construire atat de catre sectorul public, cat si de cel privat si la planificarea spatiala a investitiilor publice. In plus, ordonanta introduce votul motivat al consilierilor locali, pentru eliminarea posibilitatii ca votul pentru aprobarea documentatiilor de urbanism sa fie conditionat de primirea de foloase necuvenite.

Sunt precizate mai bine faptele care reprezinta contraventii si care vor putea fi sanctionate cu amenda intre 10.000 si 50.000 de lei: initierea sau aprobarea documentatiilor de urbanism care au ca scop intrarea in legalitate a unor constructii care nu au autorizatie de construire sau nu respecta prevederile autorizatiei de construire, supunerea spre avizare sau aprobare a unei documentatii de urbanism incomplete, semnarea de documentatii de amenajare a teritoriului si urbanism care contin date eronate – daca nu intra sub incidenta legii penale, aprobarea unui plan urbanistic de detaliu cu derogari de la documentatiile de urbanism aprobate, modificarea documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism de catre autoritatile locale fara reluarea procedurilor de avizare si aprobare, precum si nerespectarea prevederilor referitoare la informarea si consultarea populatiei.

Pentru accelerarea investitiilor, a fost eliminat conceptul de “aviz tacit”, care este neoperational. Acesta a fost inlocuit cu o sanctiune pecuniara, in situatia nerespectarii termenelor de catre emitentii de avize care nu respecta termenele legale.  Astfel, ISC va putea amenda institutiile care nu emit avizele in termene legale si intarzie nejustificat investitiile. Pe de alta parte, Guvernul a aprobat prelungirea de la 12 luni la cel mult 24 de luni perioada de valabilitate a autorizatiilor de construire, interval in care solicitantul este obligat sa inceapa lucrarile.

In cazul proiectelor de infrastructura transeuropeana de transport si al amenajarilor hidrotehnice, autorizatiile de construire, certificate de urbanism, avize, acorduri, dupa caz, avize de amplasament isi mentin valabilitatea pe toata perioada implementarii proiectelor, pana la finalizarea lucrarilor pentru care au fost eliberate, respectiv, pana la semnarea procesului verbal de receptie finala. Conditia principala este ca inceperea lucrarilor sa se faca in termen de 24 de luni de la data la care s-a emis autorizatia de construire.

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

  • Caută proprietate

  • Imomatik Media