Rezultatele căutării tale

Programul Prima Casa se prelungeste

Publicat de Matei Ionescu pe 8 noiembrie 2016
| 0

Programul Prima Casa se prelungeste pentru inca 5 ani

Ministerul Finantelor are in plan sa prelungeasca programul Prima Casa pe urmatorii cinci ani, dar nu anual, asa cum a rulat acest program pana acum. Mai trebuie stabilite plafoanele de garantare si cateva detalii privind calitatea locuintelor care pot fi luate cu garantie de la stat, a declarat pentru Economica.net, ministrul Anca Dragu.

“Ne-am gandit ca programul trebuie sa fie multi-anual, nu ca pana acum, pentru a avea o predictibilitate. Toti cei interesati trebuie sa aiba posibilitatea sa-si faca un plan pe termen mediu, sa poata conta pe acest tip de program pe o anumita perioada. Nu sa ia cine stie ce decizii personale pentru ca nu stiu daca Prima Casa mai continua sau nu. Avem in calcul o strategie pe 5 ani, tocmai, sa inlaturam acest sentiment de nesiguranta. La document inca se mai lucreaza, dar va pot spune ca nu luam in nici un chip in calcul ca programul sa fie exclusiv pentru constructiile noi”.

Am pornit analiza acestui program de la zero, am analizat inclusiv daca e sau nu nevoie de “Prima Casa” in conditiile in care au existat temeri ca acest program ar distorsiona piata imobiliara. Am avut mai multe intalniri cu toti actorii pietei pentru a avea o imagine cat mai realistă a lucrurilor. Datele puse la dispozitie de institutii precum Comisia de Prognoza arata ca Romania sta rau la numarul de locuinte fata de marimea populatiei si comparativ cu celelalte state ale Uniunii Europene. In plus, tinerii sunt descurajati de avansul pentru creditele ipotecare. E nevoie in continuare de un program guvernamental pentru a recupera acest decalaj. Am analizat de asemenea cum este receptionat programul si am constatat ca s-a dublat numarul de cereri anul acesta (n.r. 2016). Ne-am uitat sa vedem daca e un soc temporar. Dar nu, nevoia de spaţii locative este foarte mare”,  a mai declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, pentru site-ul Economica.net.

Programul Prima Casa a fost lansat în 2009. De la lansarea Programului si pana la finalul lunii august 2016, au fost acordate 197.608 garantii in valoare totala de 16,88 miliarde de lei.

Sursa: bankingnews.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

  • Caută proprietate

  • Imomatik Media