Rezultatele căutării tale

Bucatarie deschisa – cum o amenajam?

Publicat de Alexandru Aurelian pe 21 noiembrie 2016
| 0

Bucatarie deschisa – cum o amenajam?

In ultimii ani s-a remarcat cresterea tot mai accentuata a popularitatii apartamentelor cu bucatarie deschisa sau bucatariilor amenajate in regim open space, deschise spre living. De cele mai multe ori alegerea acestui tip de configurare apartine celor care duc lipsa de spatiu si locuiesc in apartamente si garsoniere mici. Insa aceasta tendinta se remarca si in constructia caselor noi, proprietarii preferand sa uneasca bucataria si livingul intr-o arie comuna, cu rol de camera de zi.

Vom incerca sa punctam in cuprinsul acestui articol cele mai importante aspecte ce trebuie luate in calcul atunci cand se decide amenajarea unei bucatarii deschise spre living, astfel incat sa se obtina nu doar un decor armonios si echilibrat, ci si unul practic. Inainte de asta insa, dorim sa va aducem in vedere doua dintre principalele avantaje ale acestui tip de amenajare:

  1. Prin impreunarea bucatariei mici cu sufrageria se obtine un spatiu mai mare si mai luminos, fapt ce permite mai multe variante de configurare a mobilierului specific celor doua incaperi.
  2. Persoanele care prepara mancarea (femeile, de regula) nu se mai simt izolate in momentele in care gatesc, indeplinindu-si sarcina cu mai multa placere, alaturi de ceilalti membri ai familiei care se pot relaxa citind sau privind emisiunea preferata la televizor, in zona de living.

Organizarea spatiului comun

Nu insistam asupra autorizatiilor si avizelor necesare demolarii partiale sau toatale a peretilor despartitori dintre bucatarie si camera alaturata, intrucat se intelege ca acestea sunt necesare. Cert este ca o astfel de modificare (de la bucatarie inchisa la bucatarie deschisa) nu trebuie facuta decat dupa obtinerea acestor aprobari, in caz contrar, riscati sa incasati o amenda.

Presupunand ca ai obtinut deja toate avizele necesare, primul pas este demolarea zidului ce desparte bucataria de living. Abia dupa incheierea acestui proces anevoios si deloc placut, atat pentru tine, cat si pentru vecini, poti incepe sa schitezi configurarea spatiului obtinut, stabilind unde vei plasa piesele de mobilier. Acum este momentul sa decizi cate zone distincte vrei sa contina noul open space, luand in calcul aria disponibila si stilul de viata al familiei tale. De pilda, daca spatiul iti permite, il poti amenaja astfel incat sa includa bucataria, zona de dining, livingul si un birou. Daca incaperea este mai mica sau pur si simplu iti doresti mai multa libertate de miscare, poti renunta la ideea de birou, amenajandu-l intr-o alta camera din apartament, limitandu-te la mai putine arii de interes.

In oricare dintre situatii extrem de important este locul in care va fi amenajata aceasta bucatarie deschisa. Aceasta trebuie sa fie cat mai aproape de ferestre, pentru a putea fi aerisita rapid si sa fie dotata cu o hota performanta, pentru a preintampina raspandirea mirosului de mancare in toata incaperea. Despre alegerea hotei potrivite si a celorlalte electrocasnice din bucatarie poti afla mai multe din urmatorul ghid practic.

Delimitarea si separarea armonioasa a ariilor de interes

Cea mai dificila sarcina in ducerea la bun sfarsit a procesului de amenajare a unui spatiu comun confortabil este impartirea acestuia in mai multe zone de interes si delimitarea discreta a acestora. Ca sa realizezi o impartire cat mai armonioasa te poti folosi de urmatoarele elemente:

  1. Pardoseala – o solutie simpla de separare vizuala a bucatariei de celelalte arii de interes din spatiul comun este alegerea a doua tipuri diferite de finisaj pentru placarea pardoselii. De exemplu, poti alege gresie pentru zona bucatariei si parchet pentru restul spatiului sau poti alege doua modele diferite de gresie/parchet.
  2. Iluminatul – o alta metoda de delimitare vizuala a zonelor unui open space este folosirea corpurilor de iluminat. Astfel, pe langa principalele surse de iluminat existente, se poate recurge la montarea unor lustre suspendate tip pendul pentru a scoate in evidenta locul de luat masa, la cateva spoturi sau o banda led montate in partea inferioara a dulapurilor de bucatrie suspendate, care vor accentua si ilumina mai eficient zona blatului de lucru si la un lampadar frumos menit sa evidentieze zona de realxare din living.
  3. Barul sau insula de bucatarie – prin folosirea unuia dintre cele doua elemente se obtine o delimitare mai ferma si mai conturata a zonelor de interes din noul open space. Atat insula de bucatarie cat si barul sunt elemente multifunctionale, putand fi folosite simultan in calitate de loc de luat masa (pe latura dinspre living) si in calitate de blat de lucru suplimentar (latura dinspre bucatarie). Acelasi efect il poate avea si un loc de luat masa amenajat la hotarul dintre cele doua incaperi reunite intr-un spatiu comun.
  4. Platforma inaltata – ceva mai complexa decat solutiile prezentate anterior, constructia unei platforme inaltate duce la divizarea neobisnuita si spectaculoasa a spatiului comun. Stiu ca inaltimea tavanelor din apartamentele de bloc nu permite prea mult inaltarea pardoselii, insa chiar si o diferenta de nivel de doar 20 cm schimba radical perceptia asupra spatiului. Astfel, poti amenaja intreaga bucatarie deschisa deasupra unei platforme inaltate sau doar locul de luat masa.
  5. Tavane in relief – aceasta solutie de delimitare vizuala a doua arii de interes amenajate intr-un spatiu comun este oarecum similara celei de la punctul 3, diferenta fiind ca, in acest caz, accentul se va pune pe tavan. Acest lucru se realizeaza prin constructia unui tavan fals din gips carton deasupa bucatariei, de pilda. In acest fel, livingul va fi separat de bucatarie intr-un mod discret si elegant. Daca vei opta pentru aceasta solutie decorativa, poti lua in considerare si incastrarea unor spoturi in tavanul fals, pentru a spori gradul de luminozitate din incapere.

Sursa: www.domechti.ru

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

  • Caută proprietate

  • Imomatik Media